Akademia Pomorska w Słupsku na rok akademicki 2015/2016 przyjęła na studia licencjackie, magisterskie oraz doktoranckie łącznie ok. 1180 kandydatów, tj. o kilkadziesiąt osób więcej niż w roku ubiegłym. Z dniem pierwszego października na studiach pierwszego stopnia naukę rozpoczęło 760 studentów, zaś na studiach drugiego stopnia 400 studentów w systemie st. stacjonarnych oraz niestacjonarnych.
Niewątpliwie warto podkreślić, że w tym roku uczelnia uruchomiła wszystkie kierunki, które obejmowała oferta edukacyjna, w tym jeden z nowych – Administrację. To duży sukces zważając na trwający niż demograficzny i fakt, że w poprzednich latach nie wszystkie kierunki mogły być uruchomione ze względu na nikłe zainteresowanie kandydatów.
Największą popularnością wśród tegorocznych kandydatów na studia cieszyły się kierunki: Filologia angielska, Bezpieczeństwo narodowe, Pielęgniarstwo oraz Pedagogika. Jest to czołówka kierunków studiów od lat najchętniej wybieranych przez kandydatów. W tym roku dużym zainteresowaniem cieszyła się również Biologia oraz Edukacja techniczno – informatyczna (inż.), która w ubiegłym roku niestety ze względu na zbyt niską liczbę zrekrutowanych kandydatów nie mogła być uruchomiona.
Rok akademicki 2015/2016 będzie miał bardzo „międzynarodowy charakter”, ze względu na dużą liczbę studentów z zagranicy, którzy podejmą naukę w murach słupskiej Alma Mater. W ramach Programu Erasmus + studiować będzie 31 studentów (z Grecji, Rumuni, Turcji i Hiszpanii), zaś w ramach semestralnej wymiany ponad 100 – osobowa grupa studentów z Ukrainy oraz 22 studentów z Kazachstanu. Coraz bardziej rozwija się również program „Podwójny dyplom”, który Akademia Pomorska realizuje przy współpracy z Chersońskim Uniwersytetem Narodowym w ramach wspólnych programów kształcenia na kierunkach: Pedagogika, Ochrona środowiska, Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej. Studenci z Ukrainy studiują jeden semestr w AP,
Fot.Bartosz Arszyński
drugi na Ukrainie i po trzyletnim cyklu kształcenia otrzymują dwa dyplomy: dyplom swojej macierzystej uczelni oraz Akademii Pomorskiej w Słupsku. W ramach tego programu naukę rozpoczęło 26 osób. Warto podkreślić, że również studenci Akademii Pomorskiej będą podejmowali studia w zagranicznych uczelniach, m.in. w ramach programu Erasmus + 26 studentów w bieżącym roku będzie mogło uczyć się w partnerskich uniwersytetach w całej Europie. Dzięki podpisanej umowie z Uniwersytetem Stanowym w Winonie od semestru letniego studenci wyjadą również na studia do USA.
Wykorzystujemy cookies (ciasteczka) do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie.
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i pliki cookies
Privacy & Cookies policy
Cookies list
Cookie name
Active
Polityka cookies
Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Zbliżenia z siedzibą pod adresem 76-200 Słupsk al. Sienkiewicza 1/3.
Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies.
Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.