Przy ul. Partyzantów powstanie Słupskie Centrum Wsparcia. Inwestycja za prawie 51 mln zł [ZDJĘCIA]

Prawie 51 mln zł będzie kosztować przebudowa trzech budynków i hali sportowej po Zespole Szkół Ekonomicznych przy ulicy Partyzantów na potrzeby utworzenia Słupskiego Centrum Wsparcia. W nowej lokalizacji swoje siedziby znajdą Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, Dzienny Dom Pomocy Społecznej i Centrum Integracji Społecznej. Umowę z wykonawcą podpisał Zarząd Infrastruktury Miejskiej w Słupsku, a prace budowlane mają się zakończyć w ciągu dwóch lat.

Przedmiotem podpisanej w środę, 5 lutego, umowy jest modernizacja i adaptacja zespołu budynków po Zespole Szkół Ekonomicznych przy ul. Partyzantów 24, 25 i 26 w Słupsku wraz z rozbudową, doposażeniem i zagospodarowaniem terenu. Zakres robót obejmuje wykonanie robót budowlanych polegających na pełnobranżowej przebudowie i rozbudowie budynków, budowie budynku Dziennego Domu Pomocy Społecznej oraz przebudowie i rozbudowie obiektu hali sportowej na cele utworzenia Centrum Integracji Społecznej przy zachowaniu dotychczasowej jej funkcji.

W ramach inwestycji zaplanowano prace renowacyjne i konserwatorskie, nastąpi wymiana stolarki okiennej oraz wymiana i renowacja stolarki drzwiowej, a także zamontowane zostaną okna połaciowe. Wybudowana i przebudowana zostanie instalacja  elektryczna i elektroenergetyczna, sanitarna, cieplna, przepięciowa i odgromowa. Przeprowadzona będzie rozbiórka pokryć i konstrukcji dachowych, ścian działowych i nośnych, posadzek, części fundamentów oraz warstw wykończeniowych. Zostaną wykonane warstwy wykończeniowe, a także zamontowane urządzenia i instalacje. Zbudowana będzie instalacja fotowoltaiczna (PV) i inne. Zaplanowano też roboty związane z odwodnieniem terenu wraz z zagospodarowaniem wód, w tym zabezpieczenie przeciwpowodziowe. Powstanie również oświetlenie terenu oraz elementy małej architektury,

Wykonawcą zadania zostało wyłonione w drodze przetargu Przedsiębiorstwo Usług Budowlanych Leś Paweł Leś z Żydowa. Łączny koszt inwestycji wynosi 50 764 037,17 zł, z czego 30 mln zł stanowi dofinansowanie z Rządowego Funduszu Polski Ład. Prace mają się zakończyć w przeciągu 24 miesięcy.

Zdjęcia: Wojciech Bielecki

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wykorzystujemy cookies (ciasteczka) do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie.
Cookies settings
Akceptuj
Odrzuć
Polityka prywatności i pliki cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
Polityka cookies
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Zbliżenia z siedzibą pod adresem 76-200 Słupsk al. Sienkiewicza 1/3.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. c)       utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  1. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  2. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  1. a)      „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  2. b)      pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  3. c)       „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  4. d)      „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  5. e)      „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  1.  Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies.
  2. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  3. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
Save settings
Cookies settings